Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W dużym garnku zagotuj wodę i zblanszuj w niej liście kapusty po ok. 2-3 min.
Osobno ugotuj kaszę jaglaną w 3 szklankach wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na oliwie aż cebula będzie miękka. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do cebuli. Całość smaż ok. 7 min aż pieczarki stracą na objętości i lekko się zarumienią. Po tym czasie patelnię zestaw ze źródła ciepła i dodaj ugotowaną kaszę.
Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na każdy liść kapusty układaj 2 łyżki farszu i dokładnie zawijaj. Pozostałe liście ułóż w szerokim garnku. Na liściach układaj gołąbki tak aby przylegały do siebie dosyć ściśle. Do garnka wlej 0,5 litra wody.
Dodaj jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Przykryj i powoli zagotuj na małej mocy kuchenki. Gołąbki duś ok. 20-30 min i podawaj polane sosem.